Powered by BioCheck: herstel en vitaliteitsprogramma’s nu ook in Zeeuws-Vlaanderen

Je moet maar durven; een nieuw vitaliteitsbedrijf beginnen midden in de coronacrisis. Bauke Boon (35) en zijn collega’s Pim Lexmond en Maxim Maertens uit Terneuzen waagden de sprong. Niet helemaal in het diepe – FITR company werd afgesplitst van fitnessclub Bodyline Healthcenter – maar toch. Gelukkig lopen de zaken goed. FITR company richt zich op de individuele begeleiding van patiënten die werken aan herstel en hun vitaliteit willen verbeteren. In dit kader heeft het gloednieuwe bedrijf zich onlangs aangemeld als Powered by BioCheck-partner. Een samenwerking die nu al heel goed bevalt.

Apart vitaliteitsdomein

“Bodyline Healthcenter werd te omvangrijk,” vertelt Bauke. “We werken veel samen met ziekenhuis De Honte en andere zorginstellingen van ZorgSaam Zorggroep. Bijvoorbeeld door kleinere en individuele health- en vitaliteitsprogramma’s aan te bieden aan patiënten. Maar de dagelijkse gang van zaken in een fitnessclub is anders dan die in een vitaliteitsdomein. Het werd steeds lastiger om die twee te combineren. We hebben toen de knoop doorgehakt en hebben de zaken gesplitst.”

Begin dit jaar werd het vitaliteitsdomein ondergebracht in FITR company en is Bodyline verdergegaan als fitnessschool. “Een goede beslissing,” vindt Bauke. “Met FITR kunnen we onze activiteiten voor die specialistische groepen uitbouwen. Daar is veel vraag naar en, gezien het feit dat de vergrijzing in Zeeuws-Vlaanderen toeneemt, zal dat voorlopig ook niet minder worden. We hebben bijvoorbeeld een revalidatieprogramma voor hartpatiënten en een herstel-van-covid-traject. Ook zijn er plannen voor een trainingsprogramma bij rugklachten en willen we iets gaan doen voor oncologiepatiënten.”

“We kunnen ons nu volledig richten op onze rol als coach”

FITR Company - Portret Maxim en Bauke
Bauke (links) en Maxim (rechts)

Powered by BioCheck: instapklaar programma

Genoeg te doen dus. Vanwaar dan ook nog die samenwerking met BioCheck? “We willen ons aanbod blijven uitbreiden,” legt Bauke uit. “Onze fitnesstoestelleverancier Matrix Fitness vertelde over BioCheck. Hij dacht dat het programma perfect zou aansluiten bij onze ambities met FITR company. En hij had gelijk, we waren direct gecharmeerd van het Powered by BioCheck-principe. Het is helemaal gericht op de individu, net als onze andere programma’s. Maar vooral het feit dat je een instapklaar programma krijgt dat helemaal ontwikkeld én wetenschappelijk bewezen is, vonden we een groot pluspunt. De lopende vitaliteitsprogramma’s bij FITR company hebben we helemaal zelf ontwikkeld. Daar gaat enorm veel tijd inzitten. Die stap kunnen we met het BioCheck-programma overslaan. We kunnen ons volledig richten op onze rol als coach.”

Bauke en zijn collega’s stapten zo’n zes maanden geleden in het Powered by BioCheck-avontuur. Na het volgen van de BioCheck-opleiding en het in orde maken van de behandelruimtes, kregen ze van BioCheck de app, software en zuurstofgeneratoren geleverd. Onlangs is de eerste groep deelnemers gestart aan een pilotproject. Zij volgen het BioCheck Vitaliteitsprogramma of het Herstelprogramma om te herstellen van een burn-out.

Eerste ervaringen met het BioCheck-programma

“Dat gaat heel goed,” vertelt Bauke. “Dankzij de speciale software kan ik precies volgen hoe een cliënt reageert op de oefeningen en trainingen; de ademhaling, de hartslag – alles. Niet alleen op dat moment, maar ook achteraf. Die werkwijze is ideaal, er is altijd controle. Dat is voor de deelnemer ook prettig en tegelijkertijd een soort extra stimulans. Burn-outpatiënten zijn sowieso erg gemotiveerd om beter te worden, maar ik merk dat de BioCheck-methode ze net dat duwtje extra geeft.

Bauke is erg te spreken over de methodische opbouw van het programma. “De app geeft veel structuur en houvast. Ook de wetenschappelijke onderbouwing en het feit dat alle testen gecontroleerd worden door BioCheck geeft het programma iets extra’s. En de focus op de ademhaling natuurlijk, die factor komt bij de meeste andere vitaliteits- of hersteltrajecten veel minder aan de orde.

Voor ons is het bovendien enorm fijn dat de BioCheck-methode al bewezen is. Je hoeft als coach/trainer niet met de cliënt in discussie over de inhoud of het effect van de training. Die staat vast. Daarnaast vind ik het prettig dat ik me nu veel meer kan bezighouden met de persoon zelf. In plaats van trainer ben ik nu veel meer een coach. Je kunt veel meer de diepte in. Er komt een stuk mentale begeleiding bij kijken. Ik overleg bijvoorbeeld met de cliënt over zijn of haar thuissituatie, of de partner op de hoogte is van het oefenschema, dat soort dingen. Je bouwt echt een persoonlijke band op, ik vind dat geweldig.”

De ademtherapie helpt, onze cliënten hebben daar heel veel baat bij”

Positieve reacties van deelnemers

Ook de deelnemers zijn enthousiast over de BioCheck-methode. Bauke krijgt veel positieve reacties, vooral over de ademhalingsoefeningen. “Bij burn-out gaat het vaak om mensen die behoorlijk perfectionistisch zijn. Die continu ‘aan’ staan en voortdurend een gejaagd gevoel hebben. Hun sympathische zenuwstelsel is overprikkeld omdat ze onbewust verkeerd ademen. Dat geeft veel klachten, waaronder een te hoge hartslag. De ademtherapie van BioCheck helpt, we horen van onze cliënten dat ze daar veel baat bij hebben. Ze voelen zich na die oefeningen echt kalmer en minder moe. Ze hebben meer balans. Ook de ‘verplichte’ rustmomenten tussendoor worden als zeer prettig ervaren.”

FITR Company - sportruimteTerneuzen

Toekomstplannen met BioCheck

Na de pilotgroep start er ongetwijfeld een nieuwe groep, denkt Bauke. Er is veel vraag naar burn-out-herstelprogramma’s, vooral vanuit de zorgsector. “De druk op de zorg is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Zelfs nu de piek eraf is, blijft het in die sector aanpoten. En dat zien we terug in klachten als burn-out. Ik merk dat er bij werkgevers ook steeds meer behoefte is aan kennis. Veel leidinggevenden willen van ons weten hoe ze een burn-out bij hun medewerkers kunnen herkennen om personeelsuitval te voorkomen. Ook daarover geeft BioCheck veel informatie.”

Of FITR company al aan uitbreiding denkt? “Absoluut! Begin volgend jaar openen we een tweede vestiging in Oostburg. Te zijner tijd willen we ook in Hulst een BioCheck-ruimte gaan inrichten. Met onze locatie in Terneuzen erbij zijn we dan actief in drie gemeenten in Zeeuws-Vlaanderen. Eigenlijk dromen we van een volledig gezondheidscentrum waarin we al onze diensten kunnen aanbieden. BioCheck krijgt dan natuurlijk een vaste plek in het aanbod; het is een programma waar we zeer sterk in geloven!”

Wil je meer weten over de diverse herstel- en vitaliteitsprogramma’s die BioCheck aanbiedt? Of over de mogelijkheden om Powered by BioCheck-partner te worden? Neem vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden: https://biocheck.nl/contact/

Ontdek meer